Faye Pynaert

cover

Hannover

In Hannover geniet je nu al volop van de aanloop naar Kerst. Je snuift er geur op van dennentakken, geroosterde amandelen en glühwein in al zijn soorten. Werkmannen hangen de duizenden lichtjes op in de bomen. Dat betekent dat het tijd is om onze handschoenen aan te trekken en ons tussen de gezellige straatmenigte te begeven. Hannovers kerstmarkten, trendy hotspots en klassiekers warmen ons in een mum van tijd op.

Wanneer we aankomen met de trein in Hannover ‘Hauptbhahnhof’ kunnen we geen verkeerde kant kiezen. Langs beide richtingen kom je immers uit op een kerstmarkt. Ernest August begroet je onmiddellijk vanop zijn paard. Onder de staart (Unterm Schwanz) van dit ruiterstandbeeld spreken locals af om nadien te verdwalen in de betoverende kerstsfeer. Langs de winkelstraten kom je in de historische binnenstad van Hannover terecht, daar wacht de kerstmarkt rondom de Marktkirche. Dit in de 14e eeuw gebouwde godshuis en het Altes Rathaus (het vroegere stadhuis) behoren tot de bekendste gebouwen van de Noord-Duitse baksteengotiek.

Maar liefst 170 versierde kramen in idyllische vakwerksteegjes nodigen ons uit voor een gemoedelijke slentergang. In het Finse kerstdorp op het Ballhofplatz betovert de bijzondere flair van de Noordse cultuur ons als geen ander. De originele Sami-tent vraagt om een stop aan het houtvuur. Hier genieten we van Finse specialiteiten zoals de ‘Flammlachs’ (gegrilde zalm) of Glögi-glühwein met veenbessensmaak. Wie ongewone cadeaus zoekt, vindt ze bij de kramen met traditioneel Noords kunsthandwerk. In de souvenirshop helpt de blonde Finse Laura je graag mee tijdens de zoektocht .

Enkele straten verder wandelen we de historische kerstdorpmarkt binnen. Hier tref je veel gezinnen met kinderen aan. De verklede marktkramers brengen je fantasie tot leven en je keert terug in de tijd door de middeleeuwse glasblazers en pottenbakkers. Ook traditionele kaarsproducenten zijn er te vinden. Je kan koopjes doen uit het Ertsgebergte en het Thüringen Wald, waaronder houten speelgoed, ambachtelijke producten of aardewerk. We kijken onze ogen uit, want alles is tot in de puntjes verzorgd.

Even later staan we aan het kraampje van Thomas die vol overgave een prachtig kraam heeft uitgewerkt. Met meer dan duizend houtblokjes en een vuur van honderd jaar oud schittert hij op de kerstmarkt. Uit de opgeblonken koperen ketel schenkt hij ons een witte glühwein.
Mis op de kerstmarkt zeker het Wunschbrunnenwald niet, een bos van maar liefst zestig dennenbomen van acht meter hoog met in het midden de Oskar-Winterfontein. Raak de gouden ring van het hek rond de fontein aan en al je wensen komen uit!

Hannover Winterzoo

Niet enkel in het centrum is het een feeëriek spektakel. Na zes tussenstops kom je met de metro aan de Winterzoo. Deze ligt aan de rand van Europa's grootste stadsbos. Op zes december komt Sinterklaas hier langs, hij wordt nadien afgelost door de Kerstman. Het is een magnifiek winterdorp met een grote schaatsbaan en achteraan een kindvriendelijke rodelbaan. De boom in het midden vuurt felrood op. Bij sluitingstijd danst er een koppeltje onder de 'warme' gloed. Met een zakje Schalzkuchen, een variant van onze oliebollen, is het lekker wegdromen.

Trendy hotspots in Linden

Natuurlijk zijn de kerstmarkten pas het mooist wanneer de schemer valt. De trendy hotspots en enkele landmarks plannen we overdag in. We trekken naar Linden, een buurt met veel jonge gezinnen. Met de S-bahn ga je richting Arlem en stap je uit wanneer je de 'Die drie warmen Breder' (the 'Three Warm Brothers’) ziet verschijnen. Drie hoge verwarmingstorens doemen op.
Kleurrijke kledij en grappige schoenen lokken ons binnen in Schwesterherz (Stephanusstr 23 eylinda.de). Hier vinden we merken als Blutgeschwister en Noa Noa. Op zaterdagochtend is het markt op de ‘Lindener Marktplatz’. Bij velen staan in deze periode van het jaar een kerstkrans en versiering bovenaan het boodschappenlijstje. In deze buurt ligt de populairste bar 'Musik und essen'. Op donderdagavond krijgen jongedames een eerste prosecco gratis en dit levert een grote menigte op. Soms loopt het wel eens uit de hand.

Het is nog te vroeg voor een 'Lindener Spezial' bier, dus gaan we richting Café Bar (LimmerstraBe 25, 30451 Hannover) voor een heerlijke koffie. Café Bohne (Limmerstraße 56) is ook een smaakvolle optie. Heb je echter zin in een snelle hap dan is er enkele huizen verderop de razend populaire pizzeria 'Francesca & Fratelli' (Limmerstraße 46, 30451 Hannover). Pizza's zoals het hoort, op de steenoven gebakken dus.

Onder dezelfde naam vind je aan de overkant de Vinotheek (Limmerstraße 47) van deze zaak. Ga je de zijstraten in dan kom je terecht in de woonbuurt met speeltuintjes en kleurrijke streetart. (Albertstraße). Bij een wandeling door deze buurt merk je het grote aantal 'kiosken' op. Een variant van onze nachtwinkels, al zijn sommige ook overdag open. Ze hebben zelfs verse voeding. We imiteren de locals en kopen er aan het typisch schuifluik in de gevel een flesje Herrenhauser (bier uit Hannover). Het uitgaansleven speelt zich af in de driehoek tussen Glocksee, Fauste.v. en Chez Heinz.

Langs 'de rode draad'

In het centrum gidst een rode lijn op de stoep je langs haar historische gebouwen. De start is aan het tourismebureau aan de overkant van het station, waar je voor 3 euro een bijhorende gids kan huren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Hannover grotendeels verwoest. De meeste gebouwen werden nadien heropgebouwd. In het jaar 2000 kreeg de stad zijn huidige look, want Hannover mocht toen de van EXPO 2000 verwelkomen en werd toen grondig bijgewerkt.

We wandelen langs het standbeeld van Leibniz. Dit jaar lijkt deze man wel uit zijn graf herrezen. Je vindt hem terug op tramaffiches of op zijn gekende 'Leibniz' koekjes. De rode lijn toont ons de ruïne van de Aegidienkerk en de oude stadsmuur. Het klassieke 'Neues Rathaus' (stadhuis) en het moderne glazen gebouw ernaast zorgen voor een bizar contrast. Die laatste is de moderne Norddeutsche Landesbank, maar sommige locals zouden je kunnen zeggen dat het een politiebureau is aangezien deze locatie als decor dient in een Duitse televisieserie.

Achter het Rathaus ligt het meer 'Machsee'. Volg je de rivier de Leine dan kom je uit bij enkele volumineuze kleurrijke dames. Dat zijn de wereldbekende straatbeelden van kunstenares Niki de Saint Phalle. Verleid door deze vrouwen, gaan we ook naar haar ontwerp van de 'Groto' in de Koninklijke Tuinen Herrenhausen (metrorichting Garbsen) kijken. Prachtig!

Excursie naar Braunschweig

Voor één van de meest indrukwekkende en charmantste Duitse kerstmarkten, moet je in Braunschweig zijn. Het is een studentenstad die in de kerstperiode een hoog sprookjesgehalte heeft. Het kasteel en de kasteelgracht zijn volledig verlicht. In de zomer startte de verhuur van de pontons langs het water voor privégroepen en na één dag waren ze bijna allemaal verhuurd.

Op de markt geniet je met volle teugen van eierpunch, Heimbs koffie of 'kartoffelpuffers' (gefrituurde aardappelschijfjes) met appelmoes.
Voor ons uit eindigt een lange wachtrij bij Mandel Meier 'de koning van de amandelnoten'. Jawel, die bestaat. Deze man heeft het wereldrecord 'amandelnotenroeren'. Daarvoor zwoegde hij maar liefst 30 uren zonder ophouden. Trots toont hij zijn armspieren bij de aankoop van een zakje. Nog een plaatselijke specialiteit om in te slaan: 'mummel', een moutextract dat in vele keukens smaak geeft aan verschillende gerechten. Vroeger gaf het recept een lange houdbaarheid aan bier waardoor het over grote afstanden verscheept kon worden.

Wandelend door de stad tref je in de stoep tegeltjes met daarop de muts van Tijl Uilenspieg. Het is een vast parcours voor kinderen langs allerlei leuke installaties. Je zal ook verbaasd worden door het kleurrijke Rizzi huis.

verschenen in Weekendbijlage HLN

Publication

Praktisch

Erheen:

 • Met het vliegtuig: Brussels Airlines heeft dagelijks een rechtstreeks verbinding. brusselsairlines.com
 • Met de trein ben je ongeveer 5 uren onderweg. Overstappen doe je in Keulen. Boeken en info via nmbs-europe.com
 • Met de wagen: 490 km van Brussel. Vlotte verbindingen via de A2 en A7 autosnelwegen.

Kerstarrangement:

1 overnachting in een viersterrenhotel (incl. ontbijt), driegangenmenu, stadstour en kerstverrassing: prijs per persoon vanaf 129 euro. hannover-tourismus.de

Openingstijden:

 • Kerstmarkt Hannover:
  nog tot 22 december 2016 - 11:00 - 21:00 uur
 • Kerstmarkt in de Winterzoo:
  nog tot 12.02.2017

Info:

Reisgids:

 • 'Trotter, Noord en Midden Duitsland', Lannoo, 19,99 euro
 • 'De Groene Reisgids, Duitsland Noord', Lannoo, 14,48 euro