Faye Pynaert

cover

Fuerteventura

Fuerteventura werpt zich deze winter op als serieuze derde speler van de Canarische Eilanden, Tenerife en Gran Canaria in sneltempo achterna. Dit eiland is veel minder bekend dan zijn grote broers en ziet er ook helemaal anders uit met zijn brede, witte zandstranden en zijn vlakke binnenland.

In 2015 bezochten bijna 3 miljoen toeristen Fuerteventura, goed voor een toeristische groei van 14%. Met slechts zeven regendagen op een jaar mag Fuerteventura van een zonzekere strandbestemming spreken. Het eiland dat het dichtst bij Afrika ligt, profiteert van de warme wind uit de Sahara en dat is goed nieuws voor windsurfers en andere watersporters. In het zuiden gaat dan ook elk jaar het wereldkampioenschap windsurfen en kiteboarden door.

Wie op zoek is naar een luilekkervakantie zit op Fuerteventura goed. De prijzen voor een all-in vakantie zijn zeer aantrekkelijk.

Veel toeristen hebben genoeg aan het strand of het plaatselijke zwembad, maar Fuerteventura heeft zoveel meer te bieden, vertelt Robert van de Viajes Tara Tours.

Er is geen betere manier om het eiland te ontdekken dan met een avontuurlijke excursie of sportinitiatie. We laten onze wandelschoenen in het hotel en kiezen voor een versnelling hoger. Met een 4x4 jeep gaan we op zoek naar de cultuur, de mensen en de gebruiken van het eiland. De verleiding van de Sabores de Fuerteventura, de fijnproeversroute, kunnen we niet weerstaan. Wagens met surfboards op het dak kruisen ons pad tijdens onze ontdekkingstocht, waardoor we zelf ook het water induiken.

Meer geiten dan inwoners

Massimiliano en Gianluca nemen ons een dag mee langs smalle asfaltbaantjes en stoffige off-road wegen. Fuerteventura is van vulkanische oorsprong en heeft een zeer droog klimaat. Het landschap wekt op het eerste zicht een onherbergzame indruk. Alsof je de planeet Mars bereikt hebt. Met de routekaart opengevouwen bij de eerste stopplaats, vertellen de mannen ons meer.

Het is moeilijk voor te stellen maar ooit was ook Fuerteventura voor een groot deel bedekt met bossen. Ongereguleerde houtkap in het verleden, gevolgd door jaren van overbegrazing door geiten, deden de bossen verdwijnen.

Wist je dat het eiland meer geiten telt dan inwoners? Een groot deel van het eiland is niet of nauwelijks begroeid. De vele cactussen en vetplanten weten de droogte van Fuerteventura goed te weerstaan, evenals stug struikgewas en mossen. Enkele diep uitgesleten barrancos (ravijnen) in het westelijk gelegen Betancuriamassief vangen het weinige regenwater op en herbergen kleine oases.

We klimmen naar de top van de vulkaan van Calderón Hondo. Bovenop is er een platform vanwaar je in de krater kan kijken en kan genieten van het prachtige uitzicht. In de verte zien we Lanzarote liggen. Het opzet van de tour is puur genieten en een koffiebreak in Lajares kondigt zich aan in de surfbar El Arco van onze landgenoot Michel Rozerwaijn. Hij voelt zich na 30 jaar een echte ‘Majorero’ (bewoner van Fuerteventura). Michel lijkt zelf de zon uit te stralen, wijzend naar zijn dochter Lola, de serveerster die haar tanden blootlacht. Geen schijn van kans dat zij nog terugkeren naar België.

Het paradijs Playa de La Concha

De jeeps rijden verder naar La Oliva waar het strand ‘El Majanicho’ ons opwacht. Het is een winderig goudkleurig strand met kalme zee. Rustiek, weinig bezocht, met zand en kiezel.

De vuurtoren van El Tostón staat in het uiterste noordwesten van Fuerteventura. Het ligt op enkele minuten rijden van het vissersdorp El Cotillo. Het Museo de la Pesca Traditional is in het gebouw gevestigd. Het museum is geheel gewijd aan de traditionele visserij. We kiezen echter voor het uitzicht vanaf de uitkijktoren. Je ziet hoe de golven vanuit het noordoosten op de kust bonken. Naast de vuurtoren is er een veld waar de vrijwel onvermijdelijke stapeltjes met stenen te vinden zijn. Dit soort stapeltjes zie je verspreid over het hele eiland. Zoveel als hier hebben wij ze nergens anders op Fuerteventura gezien.

Verderop ligt de halvemaanvormige Playa de La Concha (ook Playa de La Calera) in een kleine baai. Een ervoor gelegen rotsbarrière beschermt het kleine zandstrand tegen de branding, waardoor zwemmen in kalm water meestal mogelijk is. Het paradijs op aarde is bereikt. Helderblauw water, een wit strand en palmbomen in zicht. Bij het bovenhalen van ons fototoestel verschrikken we enkele topless koppeltjes verscholen achter de lavasteencirkels. Ze beschermen je tegen de wind, maar geven je ook de privacy om ongestoord te zonnen.

El Mirador

Een vissersdorp pur sang, dat is El Cotillo. De ruwe kust heeft ervoor gezorgd dat het vissershaventje achter een hoge betonnen wal ligt. Zou de haven niet zo beschut liggen dan zou er van de bootjes waarschijnlijk niet veel heel blijven. Je hoort de golven tegen de betonnen wal aanslaan. De vis die de vissers aan wal brengen zie je gedurende de dag bij de restaurants binnengebracht worden.

We lunchen in El Mirador met op de menukaart Paëlla. De oude haven van het vissersdorp El Cotillo was vroeger zeer belangrijk als exporthaven van Fuerteventura. Tegenwoordig heeft het dorp twee havens, namelijk de oude en nu een nieuwe ‘Puerto Commercial’. Het deel van El Cotillo wat rondom de oude haven ligt, ademt een gemoedelijke sfeer uit. De pittoreske straten langs de wit met blauwe huizen stralen een bepaalde rust uit. De nieuwe haven ligt in het zuiden en heeft een aantal heerlijke restaurantjes waar je natuurlijk de meest geweldige vis op het menu vindt. Na het eten is er geen tijd voor een siësta, maar wel voor de fantastische look-out bij Playa Del Castillo.

De koningin van de helende planten

De wonderlijke Aloë Vera plant, beschouwd als de ‘Koningin van de helende planten’ onthult haar geheimen in de Finca in La Oliva of in de tweede plantage in La Fuentita, Gran Tarajal. Dit moet je gezien hebben tijdens je reis. De zuiverende gel in de plant biedt naar verluidt verzachting tegen huidirritaties, hoofdpijn en zenuwaandoeningen. Op de finca’s worden er demonstraties gehouden vertelt Jorden terwijl hij een blad opensnijdt. De kleverige gel glinstert tussen de bladeren. Door de uiterlijke vorm zou je denken dat de plant familie is van de cactus, maar onze ogen misleiden ons. We ruiken aan de gel en een ajuingeur prikkelt de neus. Dat het behoort tot de familie van de knolsoorten is meteen een feit.

Je vindt verschillende Aloë Vera Finca’s op het eiland, maar deze in la Oliva troont er met haar achterliggende tuin bovenuit.

Elke plant levert ongeveer drie bruikbare bladeren op om te verwerken in huidverzorgingsproducten

Sabores de Fuerteventura

We willen op korte tijd zoveel mogelijk zien en gaan op pad met Robert in een minibusje om ook het midden van het eiland niet te missen.

Mijn echte naam is ‘Mario’, maar hier heet ik ‘Robert’. Je hoeft niet te denken dat ik me hier verschuil op de Canarische Eilanden, maar er was reeds een naamgenoot. Hierdoor gebruik ik nu mijn tweede naam.

Hij woont nu 2,5 jaar op de Canarische Eilanden. Na de eerste vijf maanden verhuisde ik met mijn vrouw van Gran Canaria hierheen.

We reden op het buureiland na verloop van tijd in cirkels, aangezien er slechts een stukje vlak is. Een hoge klim doen we niet graag elke dag. Hier in Fuerteventura genieten we van gans het eiland.

Deze man heeft energie voor tien. Dit moet een combinatie van het goede weer en een dagelijkse portie Aloë Vera zijn. Robert brengt ons naar de Fara (vuurtoren) met een spectaculaire uitkijk over Las Playitas . Hij spreekt ons telkens aan met ‘Beste vrienden’. Op ‘de strandjes’ brengt de jetset van Tenerife en Gran Canaria de zomer door. Dit is misschien wel de schilderachtigste plek van Fuerteventura. Met zijn sneeuwwitte, kubusvormige huizen doet dit oord aan de witte dorpen van Andalusië denken. Het is een donker, natuurlijk strand met veel kiezels. Het ligt buiten het dorp en is goed beschut tegen de sterke branding. Vissers brengen er in de late middag nog regelmatig hun vangst aan land, die vervolgens wordt afgeleverd bij de plaatselijke restaurant. Las Playitas telt slechts een 100 inwoners. Buiten de vakantietijd is hier weinig te doen. Deze roadtrip heet niet voor niks de ‘Sabores’ (Smaken) de Fuerteventura. De lunch genieten we in de ‘ecologische finca’ Tiscamanita. Het menu bestaat uit natuurlijke producten van de finca zoals tomaten, olijven en aardappeltjes met ‘mojo saus’. Als hoofdgerecht gegrild varkensvlees vergezeld van zelfgebakken brood, fruit, wijn en geitenkaas. Fuerteventura produceert als eerste Spaanse geitenkaas met een ‘denominacion de origen’ status.

Las Salinas

Voordat we afscheid nemen bezoeken we de laatste nog werkende saline van Fuerteventura. Hier wordt zeezout - het zogeheten ‘sal de espuma’ (schuimzout) - op traditionele wijze gewonnen. Een leerpad door het terrein en een tentoonstelling in het Museo de la Sal leggen de verschillende stadia van de productie uit. De saline is ook een belangrijk volgelreservaat. Ornithologen telden hier meer dan 50 soorten waaronder zeldzame wilde eenden. In de zoutoplossing vinden ze pekelkreeftjes. Aan hen danken de zoutpannen hun roodachtige kleur, omdat hun bloed zeer rijk is aan hemoglobine. Zo kunnen ze het lage zuurstofgehalte van de salines verdragen.

Naast het gebouw zien we het skelet van een vinvis van 19m lengte, die in 2000 bij Majanicho aan de noordkust van Fuerteventura strandde. Alleen het skelet weegt al 5000 ton, het gewicht van het levende dier zal ongeveer 15000 ton zijn geweest.

Ocean Suites of surfles

Tijdens deze reis verblijven we in Ocean Suites gelegen in het toeristenplaatsje Corralejo. Het is aanlokkelijk om met een cocktail in de hand aan het zwembad te zonnen, maar we kwamen voor meer avontuur. In Corralejo is het gezellig vertoeven tussen de winkeltjes. De ene stand naast de andere nodigt je hier ook uit om mee te gaan met een excursie of een introductie tot een van de watersporten tegen een budgetvriendelijke prijs. De ‘Longislandsurfschool’ van Damian is een unieke ontdekking. Hijzelf mag er ook best wezen. Zongebruind, roots uit Venezuela en een glimlach om bij weg te smelten.

Ik trek erop uit met kleine groepjes in tegenstelling tot de andere surfscholen die met een massa toeristen het water ingaan. Het is fantastisch om de dynamiek tussen vrienden te voelen, of bijvoorbeeld een vader-dochtersband.

Met ons klein groepje van drie gaan we de uitdaging aan. Damian is niet tevreden over de golven bij de eerste lookout. We rijden verder naar de stranden aan het natuurpark Parque Natural waar hij vlot de surfboards van het dak haalt. Alles is voorzien: wetsuits, beschermschoenen, een GoPro camera en zijn ipad om de stromingen uit te leggen. Het voordeel van ons mini-groepje is dat Damian je telkens de extra kracht geeft die je board nodig heeft om de golf ‘te vangen’. Het lukt verbazingwekkend vlot om recht te staan. Het water intuimelen zorgt voor de verfrissing die we de voorbije dagen nog misten.

Met ons klein groepje van drie gaan we de uitdaging aan. Damian is niet tevreden over de golven bij de eerste lookout. We rijden verder naar de stranden aan het natuurpark Parque Natural waar hij vlot de surfboards van het dak haalt. Alles is voorzien: wetsuits, beschermschoenen, een GoPro camera en zijn ipad om de stromingen uit te leggen. Het voordeel van ons mini-groepje is dat Damian je telkens de extra kracht geeft die je board nodig heeft om de golf ‘te vangen’. Het lukt verbazingwekkend vlot om recht te staan. Het water intuimelen zorgt voor de verfrissing die we de voorbije dagen nog misten.

verschenen in Weekendbijlage HLN

Publication

Praktisch

Erheen

We reisden naar Fuerteventura met Corendon. Twee vluchten per week zijn mogelijk. www.corendon.be

Logeren

Op Fuerteventura biedt Corendon een diversiteit aan hotels in verschillende badplaatsen. Van driesterren appartementen op basis van logies tot viersterren all-inclusivehotels. Ook is het mogelijk om via deze touroperator een excursie te boeken, zoals bijvoorbeeld een eilandtour, een jeepsafari of een boottocht. Een achtdaagse zonvakantie naar Fuerteventura is via corendon.be al te boeken vanaf 199 euro per persoon.

Doen

  • Excursie: Sabores de Fuerteventura bij www.viajestara.es. Op maandag, woensdag en vrijdag, 57 euro per persoon inclusief lunch
  • Jeepsafari & Beach Cofete: elke dag behalve op zondag, 59 euro per persoon inclusief lunch
  • Surfles: www.longislandsurfschool.com. 50 euro per persoon, elke dag, 4uur durend
    REISGIDS: ‘Ontdek Fuerteventura’, Susanne Lipps, ANWB Media, 17,95 euro

    Info

    visitfuerteventura