Toggle Nav

Press

IKEA Design Days

For an article in 'Het Laatste Nieuws' — one of Belgiums biggest newspapers — Studio Volbloed went to Älmhult (Sweden). In the home of IKEA, we took a peek behind the curtain and came back with interesting pictures and a story, written in Dutch.

Peuter de NEE-sticker van je brievenbus maar af want op 25 augustus valt de IKEA-catalogus eindelijk weer in de bus. Met een duizelingwekkende oplage van 220 miljoen exemplaren is dit een van de meest gelezen boeken ter wereld. Wij kunnen niet wachten en trekken naar Almhult in Zweden om te achterhalen met welke designers IKEA dit jaar de handen in elkaar slaat. Kersverse CEO Jesper Brodin ontvangt ons met open armen.

cover
cover

Achter de schermen

Stichter Ingvar Kamprad (zijn initialen zijn de eerste twee letters van IKEA) is in Almhult geboren en opende er in 1958 zijn eerste winkel. Hier bevindt zich de grootste fotostudio van Noord-Europa met plaats voor honderd wooninterieurs. De covers van alle catalogi sinds 1951 hangen in de inkomsthal, met uitzondering van de allerlaatste want die moet nog heel even geheim blijven. Tien maanden lang werken tientallen fotografen, binnenhuisarchitecten, decorateurs en stylisten hieraan samen. We zien houten decors, lange rekken met rekwisieten, winkelkarren vol met planten, beddengoed, tapijtjes en keukengerief. Tussen houten muren staan telkens perfect ingerichte woonkamers, maar ernaast is het een explosie aan verfpotten, werkmateriaal en fotoapparatuur.

Make room for life

Dit jaar gaat alle aandacht naar de woonkamer. IKEA gooit de traditionele inrichting helemaal van tafel: geen afzonderlijke keuken, woon- en slaapkamer meer want de toekomst is aan de multifunctionele ruimtes die omgebouwd worden naargelang de gelegenheid. IKEA maakt niet alleen foto's, maar ook 3D-renders van ruimtes die nooit hebben bestaan en experimenteert met augmented realitiy en virtuele vormgeving.

Fashionscene

IKEA ging al eerder in zee met modeontwerpers, denk maar aan onze Belgische trots Walter Van Beirendonck. Nu is modelabel Off-White aan de beurt. Hoofdontwerper Virgil Abloh werkt momenteel aan een nieuwe Frakta-tas. Herinner je je nog de opschudding in de modewereld toen Balenciaga een shoppingbag van maar liefst 2000 euro lanceerde die verdacht veel leek op de alombekende blauwe Frakta-tas? Dit bracht een golf aan hilarische spin-offs op gang zoals de Frakta-string, de Frakta-schoenen en de Frakta-bretellen.

HAY

Voor designlovers met een bescheiden budget is er goed nieuws: IKEA en het Deense designduo van HAY hebben de handen in elkaar geslagen met als resultaat de YPPERLIG-collectie die menig studentenkot zal inpalmen. Het wordt de meest uitgebreide collectie ooit. We zien een kast, diverse stoelen sofa, eettafel, bijzettafel, maar ook slimme en minimalistische accessoires. De Scandinavische look zoals we haar kennen: licht, speels, kleurrijk en veel hout.

Tom Dixon

We gaan alsmaar kleiner wonen en dat heeft zijn weerslag op design. De grote Britse ontwerper Tom Dixon buigt zich hierover en maakte samen met 75 designstudenten het modulaire zitsysteem DELAKTIG, dat is een bank, chaise longue en bed ineen. Dixon zelf heeft het liever over een ‘platform for living’ dat je dankzij flexibele hoofdeindes en armleuningen kunt inrichten zoals je zelf wilt. IKEA klopt ook aan bij de NASA om de slimme opbergmogelijkheden van een ruimteschip te kunnen implementeren in kleine woningen.

Excentrieke accessoires

Elke IKEA lover kent het rode hartvormige kussen met bengelende armpjes. Binnenkort krijgt die een vrouwelijke opvolger: een lipvormig kussen uit de excentrieke collectie van Bea Åkerlund. Door haar kleurrijke outfit lopen we haar niet onopgemerkt voorbij. Als modestylist werkte ze al voor beroemdheden zoals Beyoncé, Madonna en Lady Gaga. De toverhoed die ze op heeft, was de inspiratiebron voor de glazen hoed die je binnenkort als fruitschaal of opberger kunt gebruiken. De Britse illustrator James Jarvis doet ons glimlachen want hij leeft zich uit met leuke glazen figuren zoals knipogende spookjes, konijnen en prinsessen. Aan fantasie geen gebrek.

cover
cover

De durftrend

Durf creatief te zijn en te ‘showen’. Volgestouwde boekenkasten, CD rekken en opbergdozen voor dvd’s verdwijnen door het digitaal tijdperk. Sinds het ontstaan van de cloud houden we er een luchtiger huis op na. We willen wel nog steeds dat onze favoriete items in het oog springen, vandaar de kasten met zichtbare lades, glazen kabinetten en metalen roosters. Ook de transparante SPÄNST-opbergbox van Chris Stamp is de moeite. Ideaal om je favoriete paar sportschoenen in te etaleren. Meer nieuws: onder zijn naam wordt ook het eerste IKEA Skateboard gelanceerd.

cover

Sociaal ondernemerschap

Wereldvrede zit er nog niet aan te komen, maar IKEA spant zich wel in voor sociaal ondernemerschap. Zo helpt de keten aan nieuwe stadsontwikkelingen In India en Bangladesh waar de textielproductie gebeurt. Wij ontmoeten Afrikaanse designers en architecten die brainstormen over de collectie ÖVERALLT. Recyclagemateriaal speelt een belangrijke rol. Ze verrassen ons met kleurrijke tapijten met glinsterende stroken. Verschillende stoffen werden zelfs deels geweven met chipszakken!

De foodtak

Zelfs het dagelijkse kookmoment wil IKEA vergemakkelijken. Granen, oplosdrankjes en kruidenmixen moeten je helpen eten op tafel te toveren op de allerdrukste momenten. Door het succes van de eerste ambachtelijke IKEA-bakkerij willen ze hier verder in doorgroeien. IKEA trekt tegenwoordig zo’n 650 miljoen klanten per jaar in zijn restaurants, goed voor 1,8 miljard dollar omzet. Binnenkort opent het eerste ‘stand alone’ restaurant. Je zal dus niet langer de nood aan een nieuwe wc-borstel moeten verzinnen om van een stuk Daim-taart te kunnen genieten.

Geuren

Niet enkel het oog wil wat, ook de neus. Ben Gorham, de oprichter van het parfummerk ByRedo onderzoekt de rol van geuren in huis en in producten en zoekt ook naar mogelijkheden om geuren op compleet nieuwe manieren te integreren. Deze samenwerking belooft een spectaculaire uitkomst en zal veel verder gaan dan het lanceren van een nieuwe geurkaars.